At have lån er en almindelig måde at få råd til vores ønskede dagligdag. Et lån kan hjælpe med at udnytte friværdien i de ting vi ejer og kan gøre det muligt at bruge penge nu, som vi måske først tjener i fremtiden.
Næsten alle har lån
Når man bliver 18 år, har man mulighed for at optage lån. Tal fra Finans Danmark viser, at 1 ud af 10 18-årige har et lån. I de efterfølgende leveår stiger det antal. For 29-årige har 8 ud af 10 et lån.
At tage et lån kan være en god ting, idet det kan hjælpe med at finansiere det hus man gerne vil bo i, den bil man gerne vil køre i, den ferie man vil på og meget mere. Låneadfærden etableres allerede i de yngre år, hvilket der i sig selv ikke er noget galt med, men undersøgelser foretaget de seneste par år peger dog på, at det ikke er alle, som er lige gode til at vurdere, om de tager det rigtige lån.
Online kviklån og kassekredit stormer frem – men pantsætning er meget billigere
I de seneste år er efterspørgslen på ”her og nu”-finansiering steget voldsomt. For blot 10 år siden fandtes markedet næsten ikke, og i dag er der tale om en markedsstørrelse på mere end 1 mia. kroner (målt i udlån). Det er mest online lån, som er stormet frem, men senest er der også kommet muligheder for pant i værdigenstande hos en pantelåner. På www.pantelånere.dk kan du se en oversigt over hvilke firmaer, der tilbyder dette, og hvordan det foregår.
Online kviklån og kassekreditter er nemme at ansøge om. Man skal blot udfylde lidt information på nettet og kort tid derefter står pengene på ens konto, hvis man bliver godkendt. Men fordi det er så nemt, glemmer mange også at overveje, hvad lånet koster. Når man sammenligner lån, er den bedste og nemmeste sammenligningsmetode at bruge ÅOP, hvilket står for Årlige Omkostninger i Procent. Her har disse online kviklån og kassekreditter en ÅOP på flere hundrede procent, med den største udbyder af kviklån helt oppe på ca. 800 % i ÅOP. Det betyder altså, at for hver 1.000 kr. du låner, vil du skulle betale 8.000 kr. i renter målt over et år. Almindeligvis løber lånet ikke et år og du vil derfor sjældent ende med at betale det fulde rentebeløb, men det siger lidt om hvor dyrt det er.
I stedet er det oftest billigere og mere attraktivt at bruge pantsætning eller salg med tilbagekøbsret. Med en pantelåner kan du pantsætte dine ting. Det kan du f.eks. gøre hos PANTSAT.DK, hvor er den årlige ÅOP 90 % - og der er ingen minimums bindingsperiode. Du kan f.eks. få udbetalt 6.000 kr. i 1 måned for kun 450 kr.
Uforudsete regninger
Tal fra Danmarks statistik viser, at 1 ud af 4 danskere ikke vil være i stand til at betale en uforudset regning på 10.000 kr. eller mere. Hele 25 % af danskerne vil således skulle hente penge hjem gennem gennem lån, pant eller salg med tilbagekøbsret for at dække en sådan uforudset regning.
Uforudsete regninger er dem, vi ikke har plads til i vores budget. Mange danskere har et budget, hvor deres udgifter matcher de indtægter de har. Det betyder også, at ligesom uforudsete omkostninger, vil de samme mennesker heller ikke være i stand til at betale deres normale regninger, hvis deres indtægter pludseligt svigter – hvilket kan ske som følge af sæsonudsving, nedskæringer eller andre udefrakommende faktorer.
Den største uforudsete regning er bilen. Den går muligvis pludselig i stykker, skal til service, forsikringen stiger eller der sker en skade, som der skal betales selvrisiko for. Herefter er det tandlægeregningen, og herefter computer, telefon og hårde hvidevarer, som vaskemaskinen (f.eks. hvis de går i stykker).
Forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, udbetaler at ”man skal holde sig langt væk fra kviklån og tag-selv-lån på nettet” og tilføjer, ”du køber et og betaler for to. Så kan det blive dyrt at være fattig”.
Har du i stedet genstande af værdi, så er pantsætning en langt billigere løsning. Genstanden skal blot have en brugtværdi på mindst ca. 1.000 til 2.000. Det kan være en designertaske, et dyrt ur, en motorcykel eller bil.
Pantsæt dine ting eller sælg og køb dem tilbage
Pantsætning gør det muligt at frigive værdi, som er bundet i genstande. Det er i praksis lån med sikkerhed. Ligesom når du tager et lån fra banken, så kræver de sikkerhed. Når du tager et huslån, får banken/realkreditinstituttet sikkerhed i dit hus. Ved et billån får banken sikkerhed i bilen. Med en pantelåner fungerer det på samme måde, de tager blot sikkerhed i alle mulige genstande.
Find en pantelåner
På pantelånere.dk kan du se en oversigt og mulighederne for pant i genstande (eller salg af genstand med tilbgekøbsret). Her nævnes blandt andet PANTSAT.DK, som tilbyder salg med tilbagekøbsret. Salg med tilbagekøbsret virker i praksis ligesom pantelån, der er kun et par få forskelle rent juridisk. F.eks. ved forpligter PANTSAT.DK sig til at forsikre idn genstand, mens du ved almindeligt pantelån selv vil skulle forsikre din genstand.
Sælg dine smykker
Du kan også vælge at sælge dine smykker. Her kan du bruge en platform som strakssalg.dk - de håndterer hele salgsprocessen og du slipper for alt bøvlet.